Találtam egy tornyot! (306)
o f f t o p i k (82)
Szakmai kérdések (44)
Messzi tornyok (104)
pénisz (1)
Valami történik itt! (60)
Hülyeségek (110)
Újrahasznosítás (16)
Víztorony Baráti Kör (195)
Segítséééég! (60)
Közérdekű információk (98)
A MÁV víztornyai (17)
Könyvajánló (24)
Segítséget szeretnék a Fehér úti víztorony megmentéséhez (3)
Óbudai gázgyár (20)
Adatbázis (16)
Budatétényi pályázat (43)
Ha tiéd lenne az egyik? (60)
Oroszlány (8)
Ez vajon miii? (19)
Margitsziget - víztorony (8)
Műemlékvédelem (41)
Biznic! (11)
Vélemények (378)
Örökségnapok (11)
A Víz Világnapja (14)
Kiállítás (11)
Víztornyok a Google Earth-ben (10)
BME - építészhallgatóknak: Saj. ip. ép. spec. kérd. tanulmányhoz (10)
Szolnoki toronymentők (19)
VBK póló (12)
Az évezred első víztornya - Győrött (14)
nagyképek (0)
archicad (0)
Új téma címe legyen:

mail: 
Lánczi András 
viztorony@viztorony.hu 


Műemlékvédelem
név:
e-mail:
szöveg:
 
hozzászólok

« | 1 | 2 | 3 | 4 | »
András [2007.04.13. 09:17]
Lémy Attila elküldte a romtorony történetét bemutató dokumentumfilmjét, mostantól letölthető. Nagyon köszönjük, Attila ezzel tiszteletbeli VBK-tag lett :)

A műemlévédelem topikba tettem, mert egyelőre filmajánló még nincs, és ez a különleges torony megérdemli, hogy posztumusz műemlékké nyilvánítsuk.

Attila munkája rávilágít: egy már nem létező víztoronyról is lehet bőséges anyagot összeállítani, csak akarni kell! Hajrá víztornyászok, itt a jó példa!
(Akinek inge, vegyem magamra...)

A romtorony oldala: http://www.viztorony.hu/h/pest/dunakeszi/05.html
A film pedig itt (illetve jobbra a letölthető verzió --->)

Zsuzsi [2007.02.02. 20:37]
Az újjászületett szegedi "Öreg Hölgy" mint a műemlékvédelem egyik szép példája:

http://epiteszforum.hu/?q=node/4549

Gratulálunk a tervezőknek, a kivitelezőknek és Szeged városának!
András [2006.04.19. 11:21]
Ez lesz az:
http://www.viztorony.hu/h/bacs-kiskun/kecskemet/01.html

Kecskemét egyik jellegzetes, ma is álló építészeti emléke a vasúti aluljáró szomszédságában lévő, Kurucz körúti víztorony. Az építmény már hosszú évek óta nem tölti be eredeti funkcióját, látványával, jó megközelíthetőségével, adottságaival azonban, sok hasznosítási lehetőséget kínál. Ezt ismerte fel hat évvel ezelőtt a Pro Syncron Kft. vezetése, amikor megvásárolta a torony alsó szintjét, és ott üzleti klubot, illetve bárhelyiséget nyitott. Lassan egy éve azonban, ennek üzemeltetése is szünetel.


- Már hat éve is a város tervei között szerepelt a szomszédos KTE pálya értékesítése, és a terület rendezését követő hasznosítása – tájékoztatta lapunkat Varga József, a Pro Syncron Kft. tulajdonos-ügyvezetője. – Miután az elképzelések a mai napig sem valósultak meg, és a torony tágabb környezete továbbra is rendezetlen maradt, nem láttuk értelmét annak, hogy tovább működtessük a klubot és a bárhelyiséget. A 280 négyzetméteres szintet szépen felújítottuk, a közvetlen környezetet, valamint a kerítést is rendbetettük, és a parkolás feltételeit is kialakítottuk. A KTE pálya értékesítése felébresztette reményeinket, de az ismert okok miatt, eddig nem kezdődött meg a terület új arculatának formálása. Sajnáljuk, hogy a torony, ez a sok lehetőséget kínáló, frekventált helyen fekvő létesítmény, jelenleg kihasználhatatlan, de pillanatnyilag tehetetlenek vagyunk. Ezúton is szeretnénk felhívni mindazok figyelmét, akiknek bármilyen ötletük, elképzelésük van a torony alsó szintjének hasznosítására, működtetésére, hogy jelentkezzenek. Minden megoldás iránt nyitottak vagyunk. A ma is jó állapotban lévő építmény ugyanis, viszonylag kis ráfordítással, többféle közösségi funkcióra alkalmassá tehető. Az érdeklődők legegyszerűbben a Porta Egyesület és a Kecskeméti Lapok szerkesztőségének segítségével érhetnek el minket. Várjuk az építő jellegű javaslatokat, felvetéseket!

(http://portaegyesulet.hu)


link alak [2006.04.19. 11:12]
Kecskeméten elterjedt a hír, hogy a befektető cég megvásárolta a szomszédos telket, és a víztornyot is szeretné lebontani.
http://www.petofinepe.hu/index.php?apps=cikk&d=2006-04-19&r=1&c=507344


Melyik is ez a víztorony? http://www.viztorony.hu/h/bacs-kiskun/kecskemet.html
András [2006.04.10. 08:49]
Műemléki Világnap!
2006. április 18. (kedd)
A budapesti városvédők a KÖH felhívására több civil szervezettel összefogva szeretnék felhívni a figyelmet kulturális örökségünk megőrzésére...

http://varosvedo.hu/cikk.bve?id=100
link alak [2006.03.29. 00:29]
Fizikaóra a víztoronyban
A renoválás után látogatható látványosság lesz
http://www.delmagyar.hu/cikkonly.php?action=nyomtat&cid=121001
András [2006.02.24. 14:11]
Szombati program:
http://varosvedo.hu/pic/article/main/800x800/85.jpg
Muszka Sándor [2005.10.30. 01:06]
Sziasztok! Véletlenűl jutottam az oldalatokra és igazán jó volt ujra látni a szülővárosom: Sárospatak képeit. Sajnos most tavaszal lebontották az egyiket, valószinüleg ez az egyetlen kép ami megmaradt belöle...
Bettembuk Péter [2005.10.23. 23:55]
Szia, én is várom a fejleményeket. Annyit tettem, hogy megprobálom megszerezni a hozzáférést azokhoz a tervekhez, amiről ír a debreceni viztoronyrol szóló cikk itt a weblapon, hogy 1914-ben tervek készültek a földszint és első emelet kávéházzá alakításáról. Irtam a várostörténeti múzeumnak, írok a fejleményekről.
András [2005.10.22. 15:49]
Szia, azt tapasztaltam, hogy újságcikkekben gyakorta műemléknek neveznek régi épületeket.

Sokszor ez valamennyire érthető is, mert olyan magától értetődő, hogy egy ilyen érték a múltból biztos műemlék. A teljes lista itt olvasható alább, a második hozzászólásban. Persze Debrecen nincs benne. Várom a fejleményeket!
Bettembuk Péter [2005.10.22. 14:59]
Sziasztok,
A debreceni Nagyerdőn lévő víztorony szerintetek műemléki védettségű?
A KÖH website adatbázisa alapján nem.
Most jelent meg egy cikk a Debrecen című újságban, ami szerint igen és még arról írnak, hogy a város ezt a víztornyot, ami jelenleg tartalékszerepet lát el az egyetem vízellátásában, a funkció zavarása nélkül, más célra is (pl. egykori polgári sörkerthez hasonló egység) használni szeretné. Néhányan arra gondoltunk, hogy létrehoznánk egy csapatot, aki más alternatív elképzeléseket is kidolgoz a víztorony és a körülötte levő terület arculatáról, funkciójáról. Kicsit olyan mintha azt játsznanánk komolyan, mint a 'Mit csinálnál ha tiéd lenne az egyik torony?" topic. Kiindulásként fontos tisztázni, hogy mi az alapállás. Műemlék-e az épület, vagy nem? Ha igen, akkor a műemléki védettségnek milyen következményei vannak stb.
Szerintem az a víztorony gyönyörű, olyan mint egy dugóhúzó a spirállépcsője miatt. Éjszakai megvilágításban meg akár egy hindu templom vonalaira is hasonlítana. Nekem régóta nagyon tetszik, és fontos hogy mi lesz vele.
Koszonom a valaszokat.
Sziasztok
Győr Attila [2005.04.14. 18:02]
Sziasztok,
a műemlék jókarbantartása (sic!) a tulajdonos feladata, a KÖH csak életveszély esetén és néhány egyéb esetben adhat ki helyreállítási kötelezést. Élhet a kényszerhelyreállítás eszközével, erre elég kevés pénze van. Szerintem a területi felügyelő nem tudja, milyen állapotban van a tornya Szolnokon, írjunk neki a VBK nevében. (Cím: KÖH Budapesti Regionális Iroda, 1014 Budapest,, Szentháromság tér 6.)
A műemlékek értékmegőrzése és újrahasznosítása sokszor egymásnak ellentmondónak tűnő célok. (vö. víztartály megőrzése vs. lakás kialakítása). Az értelmes kompromisszum a legtöbb esetben elérhető, a KÖH egyre rugalmasabb ilyen dolgokban, talán.
Zsuzsi, a Fatimidák építészetével végeztünk, bírták a gyerekek. Jövő héten jönnek a mamelukok.
Sziasztok.

« | 1 | 2 | 3 | 4 | »

Főoldal | Lap teteje | Moderálási alapelv: mindet törlök, ami nem tetszik :o)
Keresés a fórumban:
keresek