mail: 
Lánczi András 
viztorony@viztorony.hu 


A budafoki víztorony-pályázat 4. sz. pályaműve
Építészeti kialakítás
A szerzők egy kézenfekvő formát kínálnak a Fővárosi Vízművek számára jelképül. Egy üvegpoharat, egy vízzel teli serleget, melyet a szolgáltató nyújt a fogyasztó számára.
A forma mindenki által ismert, túlságosan is jól ismert hétköznapi tárgy. Épp ezért rendkívül meghökkentő ezt a tárgyat több-százszoros nagyításban a budafoki erdő mellett látni, megzavarva a táj léptékét a direkt formakapcsolással.

A forma egyébként a klasszikus víztorony szerkesztési hagyományokat követi. Kialakítása, anyagfelhasználása a formából adódóan igen gazdaságos. Belső szerkesztése, funkcionális felépítése józan szakszerűséget sejtet. A pályázati kiírásban szereplő funkciókat példamutató mértéktartással teljesíti.

A rajzokról jól leolvashatóan egy jól működő víztornyot tartunk a kezünkben.
A szerkezeti kialakítás során is tetten érhető a szakszerűség.
Mindezen szakértelmet mutató tervezői viselkedés mellett, a torony megformálása, tájba illesztése, környezettel való kommunikálása idegen, erőltetett, ezért esett ki a terv a díjazásra javasolt pályaművek közül.

Statikai számítás
Pályázó részletes statikai számítást közöl. Eszerint a talajigénybevétel nem éri el az engedélyezettet, a torony állékonysága biztosított és a maximális repedéstágasság 0,14 mm.

Telepkialakítás, közmű
Telepkialakítás megfelelő, útkörforgalom jó. A terület kerítés kialakításával a külső út mellett autóparkoló is létesítésre került.

Szerkezeti kialakítás, építéstechnológia, fajlagos mutatók
A Pályázó által "serleg"-nek nevezett víztorony talpból, szárból és kehelyből áll. Az alaplemez után csúszózsaluzattal elkészül a törzs, majd a földön elkészítik a több rekeszes kelyhet. A közölt rajz szerint a kész kehely az elkészült törzsre szerelt emelőfödém igénybevételével felemelhető. A kehely két víztározójában egy-egy sugárirányú fal biztosítja a jó áramlást. Megfelelő kialakítású tárolótér utólagos műgyantás bevonattal melyhez külön szakhatósági engedélyek szükségesek. A csőkapcsolatok kiépítése megfelelő. A medencerészek lefedése sík. A tetőn a liftből műanyag kupolába lehet kilépni, ahonnan a látogatók a járható tetőre, a kilátószintre mehetnek. Két műanyag folyosó a búvónyílásokhoz ill. kilevegőztetőkhöz vezeti a szerelőket.


A Pályázó részletesen igazolta a fajlagos mutatókat, és a 2d melléklet paramétereit is bemutatta:
szerkezeti beton 2191 m3 ~ 0,73 vb.m3/vízm3
beépített tér 5527 légm3 ~ 1,84 légm3/vízm3
építményterület 6,5% < 8%
építménymagasság 38,14 m < 50 m

A pályázat tárgya a budafoki 3000 m3-es hasznos térfogatú víztorony építészeti kialakítása, környezetbe illesztése, szerkezetének és építési technológiájának meghatározása a kiírásban részletezett feltételekkel.

A pályázat célja, hogy olyan alkotás szülessen, mely egyrészt az FVM Rt. szimbólumává válik, gondolatilag a Céggel azonosítható, másrészt a gyorsan fejlődő környék maradandó építészeti alkotása legyen.

A budafoki víztorony-pályázat leírása és a eredményének értékelése itt olvasható

A maketteket 2002 tavaszán a Camponában és a MEO-ban állította ki a Fővárosi Vízművek.