mail: 
Lánczi András 
viztorony@viztorony.hu 


A budafoki víztorony-pályázat 18. sz. pályaműve
18. sz.


 

Építészeti kialakítás

A pályázó a terven következetesen végigvezetet konkrét építészi gondolatnak rendeli alá a víztorony kialakítását. A torony közvetlen környezetével is foglalkozik, azt kertészeti eszközökkel rendezi.
Az épület henger alakú tömege tiszta, jól megkomponált. Az épület felületét a homlokzati nyílások és a homlokzati rámpaszerű spirál tagolják.
A terv több olyan funkciót javasol elhelyezni, amelyet a pályázati kiírás tervezési programja nem tartalmaz és a környezetben lévő természetvédelmi terület miatt nem szabad a területen elhelyezni.
A többletfunkció és tömegalakítás miatt rendkívül sok feleslegesen beépített teret tartalmaz. A henger alakú tömeg kialakításával a létesítmény kissé zömök hatású, nem mutatja azt a könnyedséget és karcsúságot, amely a funkcióból és a környezeti adottságokból következően elvárható lenne.

Szerkezeti kialakítás
Vasbetonból épülő henger alakú torony, melynek külső átmérője 34 m, magassága 40,50 m.
A vasbeton víztároló medencéket három egyenlő oldalú háromszög csúcsaira illesztett 3 db, rejtett vasbeton láb tart, a terhek ezeken keresztül jutnak az altalajra.

A víztároló két, közel azonos térfogatú rekeszből áll. Minden betonszerkezet monolit vasbetonból készül.
Külső víztároló térfogata: 1470 m3.
Belső víztároló térfogata: 1560 m3.

Fajlagos mutatók:
a.) = 0,79
b.) = 7,45
Mivel itt más funkciókat is elképzelt a pályázó, ez ellentétes a kiírással ill. megnöveli a bekerülési költségeket is. Ezen kívül jelenleg a víztárolóknál védőterület is kijelölésre kerül, ezért ezeket a szempontokat is figyelembe kell venni, ha más funkciót is akarnának itt elképzelni.
A műszaki leíráshoz részletes építéstechnológiai leírás készült.

Statikai számítás
A műszaki leíráshoz részletes statikai számítás készült.

Hidraulika, vízgépészet
Kör alakú medenceterek közel azonos térfogattal. A töltő és ürítő vezetékek elrendezése jó, a medence töltését elnyújtott perforált csővel oldja meg.

A pályázat tárgya a budafoki 3000 m3-es hasznos térfogatú víztorony építészeti kialakítása, környezetbe illesztése, szerkezetének és építési technológiájának meghatározása a kiírásban részletezett feltételekkel.

A pályázat célja, hogy olyan alkotás szülessen, mely egyrészt az FVM Rt. szimbólumává válik, gondolatilag a Céggel azonosítható, másrészt a gyorsan fejlődő környék maradandó építészeti alkotása legyen.

A budafoki víztorony-pályázat leírása és a eredményének értékelése itt olvasható

A maketteket 2002 tavaszán a Camponában és a MEO-ban állította ki a Fővárosi Vízművek.