Eredeti kiadás és szerkesztés:
Meininger Kiadó / Thomas Wieckhorst
© 1996


Magyar webes verzió:
Víztorony.hu / Gábor-Szabó Zsuzsanna & Lánczi András
© 2007

Köszönet:

  • Juditnak
    a könyvért

  • Borinak a közreműködésért

  • Péternek és Zsuzsának az utómunkákért

  • Sárának a segítségért

A könyv megjelenését támogatták:


Babtáblagyár, ahol a laptoppárna készül
Csongrád Megyei Mérnöki Kamara
Fővárosi Vízművek Zrt.
Mexikói függőágyak és függőszékek
Magyar Mérnöki Kamara
Makó Térségi Víziközmu Kft.
Magyar Víziközmű Szövetség
Nemzeti Kulturális Alap
Nienburg: Belső átalakítás

A Nienburg an der Weser-i víztornyot 1912 és 1913 között Leithäuser, kasseli mérnök építette fel. A torony 1988-ig látta el vízzel Nienburg városát. A közművek felkérésére készült két szakvélemény, amelyek legalább 700000 DM-ra becsülték a 40 m magas torony újrahasznosítási költségeit.
Így a közműveknek nem esett nehezére, hogy a költséges víztornyot átadja egy magánszemélynek, akinek a felmerülő újrahasznosítási költségeket is át kellett vállalnia. 1989 márciusában Peter Ingwersen és Hans-Jürgen Meyer építőmérnökök vették meg közösen a tornyot, azzal a céllal, hogy - nemcsak a sürgősen szükséges helyreállítási munkákat valósítják meg, hanem az egykor vízellátásra használt épületnek egy új funkciót is adjanak: 16 szokatlan külsejű lakást hozzanak létre a víztorony belsejében.

Épületállapot
A mintegy 26 m magas, egykor 4 szintet átfogó törzsfalazat megtámasztását 8 falpillér biztosítja. Ezeken a pilléreken egy körbefutó betonkoszorú van, amelyről a toronyfej tamburfalazata 6 m magasan folytatódik. A tornyot egy rézzel fedett, szellőző ablakokkal ellátott kupolatető zárja le. A 750 m3 térfogatú, acéllemezekből szegecselt víztartály magasságának feléig ért a 8 cm vastag tamburfalazat, és e fölött helyezkedett el a tetőszerkezet.

Újrahasznosítási és átépítési munkálatok
Először a téglafalat kellett megtisztítani és a fugákat kikaparni, majd újra fugázni, hogy megakadályozzák az esővíz újbóli behatolását a törzsfalazatba. A továbbiakban a körbefutó betonkoszorút újították fel a hatályos szabványoknak megfelelően. A felújítás után egy felülről rögzített rézlemez burkolat védi a kiszögellő betonkoszorút. Ahhoz, hogy a toronyfejet is lehessen használni, a víztartályt lángvágóval bontották szét, majd eltávolították a darabjait. A toronyfejben keletkezett, 13 m magas teret utólag behúzott födémek osztják meg a tamburfalazatban meglévő, függőleges ablaksávokkal összhangban.

Ahhoz, hogy az ember észrevegye a külső változtatásokat a víztornyon, nagyon figyelmesen kell azt szemügyre vennie. Minden egyes korábbi ablak felett egy további ugyanakkora, a törzsfalazatba illesztett ablak is található, ez a természetes térmegvilágítás javításához kellett, ami a tervező szavaival élve még a műemlékvédelmi szakembert is meglepte. Így majdnem észrevehetetlenül sikerült a toronytörzs ablakainak számát megduplázni. Az eredeti ablakok osztóléces felosztásának helyreállításáról mindenesetre lemondtak. A galériaszinttel kibővített és így megduplázott területű lakásokat mindig két egymás feletti ablak világítja meg. A lakások jellegzetessége a kerek külsőfalak mellett a különböző magasságokból való kilátás, valamint a csodálatos fény viszonyok.

A galériaszintet ötletesen lehetett tervezni a meglévő acélgerendák közti téglalemezes födémek (Kleinsche födém) és az utólag behúzott szintfödémek közötti nagy távolságok miatt. A faszerkezetként kialakított galériaszint összekötése a 2 szintes lakásokon belül melléklépcsővel történik. Az új födémeket, amiket a belsőfalak és a külsőfalazat hornyai támasztanak alá, helyszínen kevert betonból készítették, amit nagynyomású pumpával továbbítottak a toronyba. Minden további belső építéshez, falakhoz és födémekhez szükséges építőanyagot fogasléces teherlifttel kellett szállítani. Az utólag betett teherhordó belsőfalak mészhomokkőből épültek, a válaszfalak pedig gipszkartonlemezzel fedett vázszerkezetből. A lift lebontásával és a födémnyílások lezárásával befejeződtek a nagy szerkezeti munkálatok.

A toronylakások függőleges összekötésére a liften kívül a liftaknát magában foglaló lépcsőház is szolgál, ez utóbbi a legkeskenyebb részen csak 80 cm széles. Ma 16 db, 30-70 m2 lakóterületű lakás található 9 szinten. Mindegyik lakásban van zuhanyzó és beépített konyha. A melegvíz ellátás elektromos melegvíz-tárolóval, a fűtés központi gázfűtéssel történik.

Összegzés
A kivitelezés során fellépett nehézségek ellenére az 1989 áprilisában kezdődött átépítés után pontosan egy évvel az első lakásokba már be lehetett költözni. A niedenburgi víztorony újrahasznosítása alig észrevehető változásokkal ment végbe, ez elsősorban a tervezők kezdeményező készségének és kreativitásának köszönhető, akik révén ez a városképet díszítő ipari emlékmű megmaradt. A nem mindennapi víztoronybeli lakásokban a természetes megvilágítás és a kis lakóterület problémáját különösen ötletes módon oldották meg.

Tovább: Duisburg-Rheinhausen: Átmenet ívesből szögletesbe >>
Irodalomjegyzék | Tervezők | Fórum a víztornyok újrahasznosítása c. könyvről

Építtetők:
Ingwersen + Meyer

Tervezés:
Meyer + Borcherding Mérnöki Iroda, Andrea Steinbeck-Grabisch építészmérnök, Nienburg

Statika:
Gerd Borcherding építőmérnök, Nienburg

Kivitelezés:
Hans-Jürgen Meyer építőmérnök, NienburgTartalomjegyzék
Előszó
Bevezetés
A hasznosítás megtalálásának folyamata

Múzeumok és galériák

Mülheim an der Ruhr: Vízimúzeum a toronyban
Essen-Steele: Művészek és művészetbarátok találkozóhelye
Köln: A víztartály átfogalmazása: tér a térben
Königs Wusterhausen: Többcélú kirándulóhely
Gersthofen: Indulás egy légballonútra
Mölln: Természetbarátoknak és denevéreknek
Bebra: A hitelesség ösvényein

Szállodák és gasztronómia
Mülheim an der Ruhr: Lokál camera obscurával
Köln: Exkluzív szállás korhű légkörben

Lakások
Hamburg-Lokstedt: Torony a toronyban
Fulda: Vissza a gyökerekhez
Utscheid: Építés összhangban a meglévővel
Heikendorf: Családi ház kilátással a természetre
Viersen: Az adott lehetőségek kihasználása
Plön: Lakás a Stiel mentén
Mannheim-Feudenheim: Formába öntött fantázia
Stelle-Fliegenberg: Műteremlakás kilátással a falura
Nienburg: Belső átalakítás
Duisburg-Rheinhausen: Átmenet ívesből szögletesbe
Eichwalde: Maga az ember

Soron kívül
Hamburg-Winterhude: Mesterséges égbolt alatt
Aumühle: Könyvtár és levéltár a Bismarck toronyban
Berlin-Steglitz: Meteorológiai mérőállomás a víztoronyba
Berlin-Steglitz: A halottak tornya
Gräfrath: A fejlesztés kötelez

Irodák
Oldenburg: Iroda a lépcsőházban
Fulda: Összhangban a fényviszonyokkal
Oberhausen: Továbbfejlesztés önerőből

Ifjúsági központok
Dessau: A kultúra és az ifjúság háza
Berlin-Kreuzberg: Regionális kultúrközpont

Irodalomjegyzék
Tervezők

 


A kevés magyar példa
Víztoronyakás
Lakás
Kútmúzeum
Építésziroda és lakás
Kilátó és galéria
Tárgyalóterem
Raktár és iroda


Hasznosításra váró víztornyok
(néhány a sok közül)

Újpest, Árpád út [ 1 | 2 | 3 | 4 ]
Sertésközvágóhíd [terv! ]
Óbudai Gázgyár
Szolnok, Eötvös tér [terv! ]