Eredeti kiadás és szerkesztés:
Meininger Kiadó / Thomas Wieckhorst
© 1996


Magyar webes verzió:
Víztorony.hu / Gábor-Szabó Zsuzsanna & Lánczi András
© 2007

Köszönet:

  • Juditnak
    a könyvért

  • Borinak a közreműködésért

  • Péternek és Zsuzsának az utómunkákért

  • Sárának a segítségért

A könyv megjelenését támogatták:


Babtáblagyár, ahol a laptoppárna készül
Csongrád Megyei Mérnöki Kamara
Fővárosi Vízművek Zrt.
Mexikói függőágyak és függőszékek
Magyar Mérnöki Kamara
Makó Térségi Víziközmu Kft.
Magyar Víziközmű Szövetség
Nemzeti Kulturális Alap
Berlin-Kreuzberg: Regionális kultúrközpont

1885-ben a berlini magisztrátus elhatározta, hogy a tempelhoferi hegyek legmagasabb pontján, a mai Kreuzberg nevű berlini városrészben vízátemelő művet létesítenek. Végül egy víztorony készült el magastározóval, szivattyúházzal, széntárolóval, kazánházzal, gőzkéménnyel, valamint egy lakással a gépészmester részére. Ahhoz, hogy a város sziluettjét erősen befolyásoló építmény megfelelő építészeti megjelenítést kapjon, a város az akkori berlini építész egyesülethez fordult, mely 1886 elején pályázatot írt ki a tagjai között.

A pályázatot két vezető építőmester: Hugo Hartung és Richard Schultze nyerte meg. Richard Schultze készítette a berlini vízművek Mügelsee-i tervét is, és messze Németország határain túl ismert templomépítő-mester volt. Hugo Hartung az egykori Műszaki Főiskola (Berlin-Charlottenburg) tanára volt (ez ma a Berlini Műszaki Egyetem). Az "Undine" jeligével benyújtott tervért akkor fejenként 500 DM-t kaptak a tervezők. Menet közben az építési feladat egyre nehezebbnek mutatkozott, mert a relatíve kis saroktelek bérházakkal már körbeépített területen helyezkedett el.

Az építés kezdete
A tervek engedélyezése után még 1886-ban elkezdték az építkezést. Két évig tartó építkezés után elkészült az akkoriban drágának számító, 300000 DM költségű épület. A téglafalazatú torony első emeletén volt a gépház vezetőjének lakása, a pincében fürdőszoba és kazán a melegvizes fűtés ellátására. Ez egyaránt fűtötte a gépházvezető lakását és a 406 m3 térfogatú víztartály tartalmát is a fagy ellen. Maga a függesztett, kovácsoltvas tartály az akkori lakás fölött helyezkedett el. A torony stílusában épített, ahhoz hozzácsatolt melléképületben helyezték el a kazánt, a széntárolót, az olajtartályt, a szén-mérő helyiséget és egy WC-t is.

Az átépítés története
1925-ben már végeztek átalakítást a víztorony gépészeti berendezésein: elektromos vízpumpát építettek be, amely a vízemelőként használt toronytörzsbeli helyiségeket feleslegessé tette. Ezekbe a terekbe újabb födémeket és válaszfalakat építettek be, így szolgálati lakásokat alakítottak ki a berlini vízművek dolgozói részére. Mikor a tornyot 1960-ban végleg üzemen kívül helyezték, a szolgálati lakások számát hétre emelték. Minden lakáshoz tartozott annak idején egy közel 25 m2-es kert is.

Az ifjúsági központ ötlete
1982-ben a szolgálati lakások feladása után az ingatlan 815 m2 összterülettel Berlin tartomány tulajdonába került. Néhány helyiségben még 1984-ig a berlini vízművek munkatársai laktak. Az ötlettel, hogy a történelmi toronyban ifjúsági- és kommunikációs központot létesítsenek fiatalok számára, a lakók számára egy különleges kulturális ajánlatot akartak tenni. Az ötlet megvalósításának szervezésére már az 1980-ban "Fiatalság a víztoronynak" címmel kezdeményezés indult, amelyből 1982 közepén az "Ifjúsági Központ a Víztoronyban Önsegítő Egyesület" keletkezett.

Átépítési munkálatok
1986-ban az épület kiszárításával kezdődtek el a víztorony ifjúsági központtá való átalakításának munkálatai. A homlokzatot az átépítés során változatlanul kellett hagyni, mert az épületet már 1982-ban műemlékvédelem alá helyezték. Mindenesetre az átalakítás számos épületgépészeti berendezést követelt, amelyeket a legegyszerűbben kívülről lehetett volna felerősíteni, azonban ezek csak a meglévő épületrészeken belül helyezkedhettek el. Ezek közé tartoztak elsősorban a kéménykürtők és a szellőző berendezések.

A torony alagsorában az egykori széntüzelésű kályhák helyett, ma gázüzemű központi fűtés gondoskodik a kellemes melegről a felette lévő két szinten. A földszinten lévő boltozatos helyiség rendezvényteremként szolgál, ahol építészetileg hatásosak a vörös idomtéglából készült hevederívek. Egy színpad található itt, melynek korszerű megvilágítását, a víztartály terem közepén álló egykori ejtőcsövére rögzítettek. Színi előadásokat, bemutatókat, iparművészeti kiállításokat rendeznek itt. A második emelten az egykor lakásként használt helyiségekben ma hangstúdiók működnek, ezen kívül itt található a meglévő történelmi hozzáépítésbe átvezető összekötő-folyosó is. Ezzel biztosították az új funkcióhoz szükséges második menekülő-útvonalat.

A korábbi hozzáépítés földszintjén ma egy kávézó, mellette konyha, biliárdterem és WC-k találhatók. Ezen épületrész első emeletén társalgók és irodák vannak az adminisztráció számára. A második emeleten fotólabor és nyomda helyezkedik el, továbbá egy faláttöréssel kialakított átjáró a toronyba. A víztorony átépítésénél nehézségeket jelentett a biztonságtechnikai berendezések telepítése. Ez több faláttörést is igényelt egészen 1,3 m magasságig. Ezáltal lehetővé vált az összeköttetések és a funkcióváltozással kapcsolatos új vezetékek telepítése az épület belsejében. A második emeleti válaszfalakat el kellett távolítani, és a födémekbe illetve a tető tartószerkezeteként acéltartókat építettek be.

Hozzáépítés és külső létesítmények
Az épületegyüttes mellé állított új épület anyagában, formanyelvében, sőt tetejének dőlésszögével is hasonul a régi épülethez. A melléképületként már létező hozzáépítésből egy acélátjárón közelíthetjük meg az új épületet. Ennek földszintjén lakatosműhely, első emeltén pedig egy nyomda található.
Az épületegyüttes udvarán fölszedték az aszfaltburkolatot és pázsitot telepítettek helyette. Az ifjúsági és sport osztály kívánságára grillező részt is építettek, amit magas téglafal határol. Az átépítési munkák előtt már meglévő fás-bokros növényzetet a továbbiakban is megtarthatták.

Költségek és összegzés
A tervezett 2,87 millió DM-ás átépítési költségeket sikerült pontosan betartani. Ide számítandó még az 1 millió DM-ba kerülő homlokzati felújítás, a javítási munkák és a tető felújítása. Az "Undine" víztorony ifjúsági központként való újrahasznosításával Berlin Kreuzberg városrésze egy jelentős találkozási pontot létesített a fiatalok számára, ahol a szokásos szabadidős foglalkozások mellett sokféle művészeti és multikulturális tevékenységet lehet végezni. Magától értetődik, hogy az ifjúsági központ a Kreuzbergben élő külföldiek magas aránya miatt multikulturális találkozási hellyé vált.

A víztorony honlapja >>
Ha tetszett a könyv, írd meg a fórumban! >>
Irodalomjegyzék | Tervezők | Fórum a víztornyok újrahasznosítása c. könyvről

Építtető:
Berlin-Kreuzberg Kerületi Hivatalának Ifjúsági és Sportosztálya

Tervezés:
Berlin Kreuzberg Magasépítési Hivatal, Javad Cheshmei építész, Berlin


Tartalomjegyzék
Előszó
Bevezetés
A hasznosítás megtalálásának folyamata

Múzeumok és galériák

Mülheim an der Ruhr: Vízimúzeum a toronyban
Essen-Steele: Művészek és művészetbarátok találkozóhelye
Köln: A víztartály átfogalmazása: tér a térben
Königs Wusterhausen: Többcélú kirándulóhely
Gersthofen: Indulás egy légballonútra
Mölln: Természetbarátoknak és denevéreknek
Bebra: A hitelesség ösvényein

Szállodák és gasztronómia
Mülheim an der Ruhr: Lokál camera obscurával
Köln: Exkluzív szállás korhű légkörben

Lakások
Hamburg-Lokstedt: Torony a toronyban
Fulda: Vissza a gyökerekhez
Utscheid: Építés összhangban a meglévővel
Heikendorf: Családi ház kilátással a természetre
Viersen: Az adott lehetőségek kihasználása
Plön: Lakás a Stiel mentén
Mannheim-Feudenheim: Formába öntött fantázia
Stelle-Fliegenberg: Műteremlakás kilátással a falura
Nienburg: Belső átalakítás
Duisburg-Rheinhausen: Átmenet ívesből szögletesbe
Eichwalde: Maga az ember

Soron kívül
Hamburg-Winterhude: Mesterséges égbolt alatt
Aumühle: Könyvtár és levéltár a Bismarck toronyban
Berlin-Steglitz: Meteorológiai mérőállomás a víztoronyba
Berlin-Steglitz: A halottak tornya
Gräfrath: A fejlesztés kötelez

Irodák
Oldenburg: Iroda a lépcsőházban
Fulda: Összhangban a fényviszonyokkal
Oberhausen: Továbbfejlesztés önerőből

Ifjúsági központok
Dessau: A kultúra és az ifjúság háza
Berlin-Kreuzberg: Regionális kultúrközpont

Irodalomjegyzék
Tervezők

 


A kevés magyar példa
Víztoronyakás
Lakás
Kútmúzeum
Építésziroda és lakás
Kilátó és galéria
Tárgyalóterem
Raktár és iroda


Hasznosításra váró víztornyok
(néhány a sok közül)

Újpest, Árpád út [ 1 | 2 | 3 | 4 ]
Sertésközvágóhíd [terv! ]
Óbudai Gázgyár
Szolnok, Eötvös tér [terv! ]