Eredeti kiadás és szerkesztés:
Meininger Kiadó / Thomas Wieckhorst
© 1996


Magyar webes verzió:
Víztorony.hu / Gábor-Szabó Zsuzsanna & Lánczi András
© 2007

Köszönet:

  • Juditnak
    a könyvért

  • Borinak a közreműködésért

  • Péternek és Zsuzsának az utómunkákért

  • Sárának a segítségért

A könyv megjelenését támogatták:


Babtáblagyár, ahol a laptoppárna készül
Csongrád Megyei Mérnöki Kamara
Fővárosi Vízművek Zrt.
Mexikói függőágyak és függőszékek
Magyar Mérnöki Kamara
Makó Térségi Víziközmu Kft.
Magyar Víziközmű Szövetség
Nemzeti Kulturális Alap
Aumühle: Könyvtár és levéltár a Bismarck toronyban

Az 1901-ben Hermann Schomburgk hamburgi építész által építtetett aumühlei víztorony már a kezdetektől fogva sokféle funkciót látott el: még egy ma is létező villakolónia közepén építették (Aumühle Hamburg egyik elővárosa), kívülről Bismarck emlékműnek alakították ki, ezért az 1920-as évekig egy Bismarck Múzeum volt a toronytörzsben. A toronyfejben lévő lapos fenekű víztartály látta el a községet és a villakolóniát vízzel, a tartály feletti kilátóként szolgáló lapostetőről ma ismét gyönyörű kilátás nyílik a környékre, Aumühlére és a Sachsenwaldra. Egy víz-, kilátó-, múzeumtorony funkciói egyesülnek egyetlen építményben, amit kívülről Bismarck emlékműnek alakítottak át.

Az átépítés története
Miután az 1920-as években a Bismarck Múzeumot megszüntették, és a könyvtárat egy hamburgi kiadónak eladták, a háborús és a háború utáni első években a torony elsősorban áruraktárként szolgált, ahol jegyre lehetett vásárolni. 1962-1963-ban a toronytörzsbeli földszinten és az első emeleten lévő, egykor múzeumként használt teret községi könyvtárrá alakították át. Az építési munkák során eltávolították az eredetileg a kilátótető megközelítését szolgáló, a toronytengelyben felfelé tekeredő csigalépcsőt, építettek egy szélfogót, a földszintre egy WC-t, és a földszintről az első és a második emeletre vezető lépcsőt.

1977-ben a homlokzaton és a toronyfejen jelentős karbantartási munkákat kellett végrehajtani, mert a betonvasak erősen megrozsdásodtak. Mindezek ellenére 1982-ben a toronyfej kiugró párkányáról nagyobb darabok törtek le, így akkor azonnali biztonsági intézkedésekre volt szükség. 2 évre rá (1984-ben) megbízta a község a Jungjohann + Hoffmann + Krug építészirodát a víztorony felmérésével. Végül 2 évvel később, 1986-ban el tudták kezdeni az épület újrahasznosítási munkálatait. Az építtető a toronytörzsbeli könyvtártermek újjáalakítása mellett a toronyfej újrahasznosítását is elhatározta.

Állapotfelmérés
Már a felmérés alatt végeztek színállapot felméréseket a torony belsejében. A harmadik emeleten a felső színrétegek eltávolítása után a falfelületeken nagyon jó állapotban megmaradt sablonfestészet látszódott. A vízszintes sávokkal elválasztott téglalapszerű felületosztás az egyik, még meglévő vas képkeretig ért. A második emeleti feltárásnál egy fal ferde beeresztése felett egy erősen strukturált falfestést találtak egy körbefutó, szakaszonként redőzött függönysáv formájában. A két alsó szintet a könyvtár beépítése idején a külső főfal belső felületén belülről egy féltégla vastag falburkolattal látták el. Ezért a felmérés idején itt nem volt lehetőség színállapotfelmérésre.

1986 közepén, az első munkálatok megkezdése után az első emeleten megbontották egy helyen az előfalburkolatot. A feltárt falrészen néhol jó állapotban megmaradt címertöredékek látszódtak. A tervező javaslata, miszerint az előfalburkolatot a körbefutó címersáv magasságáig távolítsák el, hogy a könyvtárlátogatók számára is megszemlélhető legyen, mind az építtető, mind a műemlékgondozó tartományi hivatal ellenezte. A feltárt címerek még viszonylag jó állapotban voltak, azonban egyes részeken, főként az egykor a víztartályhoz vezető csővezetékeknél nagyon nagy károk keletkeztek. Ezért úgy döntöttek, hogy az egykori vízvezetékek területének kivételével a körbefutó címersávot feltárják, megerősítik és restaurálják. A toronytörzs termeiben ma ismét a községi könyvtár található a földszinttől a második emeletig. A termek belső átalakítását a Schleswig-Holstein-i tartományi könyvtár belsőépítészének, Schrödernek a tervei alapján végezték.

Fej nélkül
Ahhoz, hogy a harmadik emelet feletti toronyrészt is újra tudják hasznosítani, el kellett távolítani az ebben az időpontban még a toronyfejben lévő lapos fenekű víztartályt. Ezzel kapcsolatos a legötletesebb építési módszer, amit a víztornyon végrehajtottak. Egy daru segítségével az egész falazott, részben erősen sérült toronyfejet egy az egyben levették a törzs falazatáról. Ezután a vasbetonból öntött víztartályt ki tudták törni és szedni darabonként a felülről nyitott víztoronyból.

Végezetül a törzsfalazat egy részét felújították, amire ismét a régi, felújított toronyfejet helyezték vissza egy daru segítségével. Magát a toronyfejet ma egy vasbeton, öntött aszfalttal fedett kilátó lapostető fedi le.
A toronyfejben, az egykori tartály területén egy új galéria emelvény által egy plusz szint keletkezett, aminek az alsó részét múzeumként, a felső részét levéltárként használják. Az eredetileg a toronyban lévő csigalépcső ma ismét a második emelettől a következő szinteken keresztül a nyitott kilátó lapostetőig vezet.

Összegzés
A falazat és a vakolat felújítása után a Bismarck torony továbbra is egy épületfizikailag nehéz eset marad: a fehér, egymagában álló épületen a napos oldalon a falazat felmelegedése, az árnyékos oldalon a lehűlés okozta hőmérsékletkülönbségek miatt a vakolatrétegekben hézagok alakulnak ki. Ezért az aumühlei víztorony esetében egy olyan épületről van szó, amit kívülről gondozni kell.

Az újonnan kialakított könyvtár megnyerő, a toronyfejben lévő múzeum és levéltár a célnak megfelelő. Különösen örvendetes, hogy a toronybelsőben a főfalakon az egykor a törzsben lévő Bismarck Múzeumnak tervezett falfestéseket újra felfedezték, a tervező kívánságára feltárták, és a belső termek formai koncepciójába integrálni tudták. Aumühle községe a teljesen újrahasznosított és újjáalakított Bismarck toronnyal a szászerdei fürdőhely szerepe mellett egy további vonzó létesítményt kapott.

Tovább: Berlin-Steglitz: Meteorológiai mérőállomás a víztoronyban >>
Irodalomjegyzék | Tervezők | Fórum a víztornyok újrahasznosítása c. könyvről

Építtető:
Aumühle községe

Tervezés:
Jungjohann + Hoffmann + Krug, Hans Jungjohann, Diethelm Hoffmann professzor, Horst Krug, Bernd Petersen építészek BDA, Kiel

Statika:
Töpper + Richter építőmérnökök, KaltenkirchenTartalomjegyzék
Előszó
Bevezetés
A hasznosítás megtalálásának folyamata

Múzeumok és galériák

Mülheim an der Ruhr: Vízimúzeum a toronyban
Essen-Steele: Művészek és művészetbarátok találkozóhelye
Köln: A víztartály átfogalmazása: tér a térben
Königs Wusterhausen: Többcélú kirándulóhely
Gersthofen: Indulás egy légballonútra
Mölln: Természetbarátoknak és denevéreknek
Bebra: A hitelesség ösvényein

Szállodák és gasztronómia
Mülheim an der Ruhr: Lokál camera obscurával
Köln: Exkluzív szállás korhű légkörben

Lakások
Hamburg-Lokstedt: Torony a toronyban
Fulda: Vissza a gyökerekhez
Utscheid: Építés összhangban a meglévővel
Heikendorf: Családi ház kilátással a természetre
Viersen: Az adott lehetőségek kihasználása
Plön: Lakás a Stiel mentén
Mannheim-Feudenheim: Formába öntött fantázia
Stelle-Fliegenberg: Műteremlakás kilátással a falura
Nienburg: Belső átalakítás
Duisburg-Rheinhausen: Átmenet ívesből szögletesbe
Eichwalde: Maga az ember

Soron kívül
Hamburg-Winterhude: Mesterséges égbolt alatt
Aumühle: Könyvtár és levéltár a Bismarck toronyban
Berlin-Steglitz: Meteorológiai mérőállomás a víztoronyba
Berlin-Steglitz: A halottak tornya
Gräfrath: A fejlesztés kötelez

Irodák
Oldenburg: Iroda a lépcsőházban
Fulda: Összhangban a fényviszonyokkal
Oberhausen: Továbbfejlesztés önerőből

Ifjúsági központok
Dessau: A kultúra és az ifjúság háza
Berlin-Kreuzberg: Regionális kultúrközpont

Irodalomjegyzék
Tervezők

 


A kevés magyar példa
Víztoronyakás
Lakás
Kútmúzeum
Építésziroda és lakás
Kilátó és galéria
Tárgyalóterem
Raktár és iroda


Hasznosításra váró víztornyok
(néhány a sok közül)

Újpest, Árpád út [ 1 | 2 | 3 | 4 ]
Sertésközvágóhíd [terv! ]
Óbudai Gázgyár
Szolnok, Eötvös tér [terv! ]