Eredeti kiadás és szerkesztés:
Meininger Kiadó / Thomas Wieckhorst
© 1996


Magyar webes verzió:
Víztorony.hu / Gábor-Szabó Zsuzsanna & Lánczi András
© 2007

Köszönet:

  • Juditnak
    a könyvért

  • Borinak a közreműködésért

  • Péternek és Zsuzsának az utómunkákért

  • Sárának a segítségért

A könyv megjelenését támogatták:


Babtáblagyár, ahol a laptoppárna készül
Csongrád Megyei Mérnöki Kamara
Fővárosi Vízművek Zrt.
Mexikói függőágyak és függőszékek
Magyar Mérnöki Kamara
Makó Térségi Víziközmu Kft.
Magyar Víziközmű Szövetség
Nemzeti Kulturális Alap
Eichwalde: Maga az ember

Az 1912-ben tervezett, majd a következő években felépített Eichwalde-i víztorony az akkor gyorsan terjeszkedő települést látta el vízzel. A második világháború után ez a torony is elvesztette víztárolói funkcióját. Az építmény karbantartása a vízműveknek egyre több gondot okozott. 1988-ban az állami vízgazdálkodás átadta az épületet és a körülötte lévő telek egy részét a községnek. Ez megnyitotta az utat Dr. Wolfram Schleicher számára, aki 1986 óta tervezgette a torony megvásárlását azzal a céllal, hogy maga és családja részére lakássá építse át.

Egy szokatlan ingatlan vásárlás az NDK idejében
A rendszerváltás előtti időkben szokatlan eset volt, hogy egy magánember az NDK-ban megszerezzen egy korábbi középületet azzal a céllal, hogy családi házzá alakítsa át. Ami akkoriban a nehézkes anyagbeszerzés miatt az építtető részéről merészség volt, ma szakmai kihívás: Wolfram Schleicher doktorált építőmérnökként nemcsak hogy maga tervezte a torony átépítését, hanem az átépítési munkákat is önerőből kivitelezte.

Az átépítés megtervezése
Az átépítés tervezésének iránymutató célja az volt, hogy az épület építészeti összképe ne változzon meg. Így a törzs újrahasznosításánál tekintettel voltak az egyenként felújítandó szintek kihasználási lehetőségeire. Csak azok a területek jöhettek szóba lehetséges lakóterületként, ahol a törzsön már voltak ablakok, mivel az újrahasznosítás során nem akartak a téglafalazatba új homlokzati nyílásokat vágni.
Napjainkig az építkezés során már öt új vasbeton födémet alakítottak ki a törzsben. Csupán három szint és közvetlenül a víztartály alatt lévő tér áll rendelkezésre lakóterületként. A függesztett-tartályos toronyfej és felette a tetőtér kihasználatlan maradt. A földszinten a lépcsőfeljárókon kívül egy nyitott étkezős-konyha és egy nappali van. A második emeleten két gyerekszobát és egy kicsi fürdőt alakítanak ki. A negyedik emeleten egy dolgozó- és egy hálószoba ill. még egy fürdőszoba lesz. Az egykor a törzsben lévő, négyszögletes idomacél vázú lépcsőt, ami egy szegecselt és csavarozott szerkezet volt, már eltávolították, és részeinek felhasználásával egy, a törzsfalazat belső palástja mentén felfelé tekeredő lépcsőt építettek.

A födémek statikája
A toronytörzsben kialakított öt közbülső födém 25 cm vastag, helyszínen előállított betonszerkezet. A falazat menti alátámasztása a födémátmérőtől függően 15-22cm-es vasalt konzolgerendával történik. A legalsó, egyben a legnagyobb, 10 m átmérőjű födémbe keresztben a mező középtől 5 cm-es távolságra még egy vasbetétet építettek be. A törzsfalazat többlet terhelésének statikai igazolására nem volt szükség, mivel a funkcióvesztés miatt a vastartály eredetileg 300 tonnás víztömege már nem volt jelen, és mindegyik betonfödém átlagosan csak 37 tonnát nyom.
Tartószerkezeti értelemben mindegyik födém egy körlemez két-két négyszögletes nyílással: az egyik a falazatnál lévő lépcső átvezetéséhez, a másik a jövőben esetleg beépítendő liftnek. Még szabadon maradt egy 20x35 cm-es falazatra merőleges födémáttörés végig az egész törzs mentén, hogy a közművezetékeket át lehessen vezetni.

Melléképületek
Mivel a víztorony külsejének az átépítési munkák következtében nem lenne szabad megváltoznia, az egyik, még felépítendő melléképületben kell helyet teremteni a garázsnak és a fűtéstechnikának. A melléképületen hódfarkú cseréppel fedett, kontyolt tető lesz - ez megegyezik a torony fedőanyagával. A melléképület oldalfalain simított, fehér színű vakolat lesz, amit piros klinkertéglával fognak szegélyezni. Az ajtók feletti áthidalókat szintén klinkertéglával rakják ki körívesen. Így a víztorony és a leendő melléképületek építészeti egységet alkotnak.

Összegzés
Már a víztorony egy magánembernek való eladása is különlegesnek tűnt. Szokatlan még, hogy az átépítést az építtető nemcsak megtervezte, hanem a szabadidejében, önerőből kivitelezte is. Igazi szakmai kihívás egy ilyen "egyszemélyes vállalkozás”, annál is inkább, mert ezt a tornyot korábban nem lakás célra használták, mint a Duisburg-Rheinhausen-i és vierseni víztornyokat, vagy mint a jelenleg földmérő irodaként szolgáló oberhauseni víztornyot. Az átépítési munkák befejezése azonban a fenti okok miatt még egy kevés időt igénybe vesz.

Tovább: Hamburg-Winterhude: Mesterséges égbolt alatt >>
Irodalomjegyzék | Tervezők | Fórum a víztornyok újrahasznosítása c. könyvről

Építtető és tervező:
Dr. Wolfram Schleicher építőmérnök, Blankenfelde


Tartalomjegyzék
Előszó
Bevezetés
A hasznosítás megtalálásának folyamata

Múzeumok és galériák

Mülheim an der Ruhr: Vízimúzeum a toronyban
Essen-Steele: Művészek és művészetbarátok találkozóhelye
Köln: A víztartály átfogalmazása: tér a térben
Königs Wusterhausen: Többcélú kirándulóhely
Gersthofen: Indulás egy légballonútra
Mölln: Természetbarátoknak és denevéreknek
Bebra: A hitelesség ösvényein

Szállodák és gasztronómia
Mülheim an der Ruhr: Lokál camera obscurával
Köln: Exkluzív szállás korhű légkörben

Lakások
Hamburg-Lokstedt: Torony a toronyban
Fulda: Vissza a gyökerekhez
Utscheid: Építés összhangban a meglévővel
Heikendorf: Családi ház kilátással a természetre
Viersen: Az adott lehetőségek kihasználása
Plön: Lakás a Stiel mentén
Mannheim-Feudenheim: Formába öntött fantázia
Stelle-Fliegenberg: Műteremlakás kilátással a falura
Nienburg: Belső átalakítás
Duisburg-Rheinhausen: Átmenet ívesből szögletesbe
Eichwalde: Maga az ember

Soron kívül
Hamburg-Winterhude: Mesterséges égbolt alatt
Aumühle: Könyvtár és levéltár a Bismarck toronyban
Berlin-Steglitz: Meteorológiai mérőállomás a víztoronyba
Berlin-Steglitz: A halottak tornya
Gräfrath: A fejlesztés kötelez

Irodák
Oldenburg: Iroda a lépcsőházban
Fulda: Összhangban a fényviszonyokkal
Oberhausen: Továbbfejlesztés önerőből

Ifjúsági központok
Dessau: A kultúra és az ifjúság háza
Berlin-Kreuzberg: Regionális kultúrközpont

Irodalomjegyzék
Tervezők

 


A kevés magyar példa
Víztoronyakás
Lakás
Kútmúzeum
Építésziroda és lakás
Kilátó és galéria
Tárgyalóterem
Raktár és iroda


Hasznosításra váró víztornyok
(néhány a sok közül)

Újpest, Árpád út [ 1 | 2 | 3 | 4 ]
Sertésközvágóhíd [terv! ]
Óbudai Gázgyár
Szolnok, Eötvös tér [terv! ]